در دنیای فرشها، رفوگری یکی از فرآیندهای اساسی است که در آن به ترمیم فرشهای آسیبدیده و سوخته پرداخته میشود. رفوگری فرش دست بافت به معنای ترمیم نقاط آسیبدیده، جایگزینی بخشهای پارهشده و بازگرداندن زیبایی اولیه فرش است.
این عملیات تخصصی نیازمند شناخت انواع روشها و تکنیکهای رفوگری فرش است. در ادامه به بررسی روشهای رفو فرش، اهمیت و تاثیرات مثبت آن بر دوام و زیبایی فرشها میپردازیم و به شما خواهیم گفت که چگونه فرش خود را در منزل رفو کنید.
اهمیت رفوگری فرش دست بافت
فرشهای دستبافت بهعنوان یکی از عناصر تزئینی و مهم در دکوراسیون داخلی، نیازمند مراقبت دورهای و حرفهای هستند. بههمین دلیل رفوگری، یک فرآیند مهم و حیاتی در مراقبت و نگهداری از آنها و شامل رفع پوسیدگیها، تمیزکاری عمیق و ترمیم نقاط ضعیف فرش است.
رفوگری فرش دست بافت از اهمیت بسیاری در صنعت فرش برخوردار است. فرشهای دست بافت به دلیل اینکه با دست، بافته میشوند ارزش مادی بالایی دارند و هر بخش آنها دارای طرح و الگوی منحصربهفردی است. به همین دلیل این فرشها باید به دقت و توسط افراد حرفهای رفو شوند.
رفوگری فرش دست بافت، به فرش زیبایی و جلوهای منحصربهفرد میبخشد. در رفوگری، قسمتهایی از فرش که بهدلیل گذشت زمان آسیب دیده است، ترمیم میشوند تا پرحجمتر دیده شوند. این کار، جلوه زیبایی به فرش میبخشد و مانع از آسیب دیدن آن میشود. همچنین، فرشهای دستبافتی که به مرور زمان آسیب دیدهاند، دچار افت قیمت چشمگیری میشوند. با رفوکردن فرش، میتوان ارزش اولیه فرش را به آن برگرداند. رفوگری به فرش کیفیت و مقاومت بیشتری میبخشد. در رفوگری، تاروپود فرش بهصورت محکم به یکدیگر بسته میشوند و لایههای داخلی فرش محکمتر میشوند. این امر باعث میشود که فرش در برابر سایش و پارگی مقاومتر شود و برای مدت طولانیتری استفاده شود. بهطورکلی، این کار نقش مهمی در ایجاد زیبایی، افزایش مقاومت فرش و مهمتر از همه جلوگیری از کاهش ارزش مادی آن دارد.
ذرات گردوغبار و لکهها میتوانند با گذر زمان به فرش آسیب برسانند و باعث پوسیدهشدن تاروپود آن شوند. با رفوکاری منظم، میتوانید این مشکلات را به حداقل برسانید و فرشهای خود را در شرایط خوبی نگه دارید.
انواع رفو فرش
شاید فکر کنید فرآیند رفوگری تمام فرشها کاملا مانند یکدیگر است. اما باید به شما بگوییم که روند و نحوه رفوگری، بسته به نوع فرش میتواند متفاوت باشد. برای مثال نمیتوان از همان روشی که برای رفوگری فرش ماشینی استفاده میشود برای فرش دستی نیز استفاده کرد.
رفوگری دستی
رفو دستی یکی از روشهای سنتی و مورد استفاده در ترمیم فرشهای دستبافت است. در این روش، تخصص و دقت رفوکار بسیار اهمیت دارد و بهدلیل حساس و گرانقیمت بودن فرشها نمیتوان از دستگاهها و ابزارهای سنگین استفاده کرد و کار باید بهطور کامل توسط دست و با استفاده از سوزنها و نخهای مخصوص انجام شود.
رفوگری مکانیکی
رفو مکانیکی از طریق دستگاههای خاصی صورت میگیرد که قادر به ترمیم و رفوگری بخشهای مختلف فرش هستند. این دستگاهها با دقت و سرعت بالا کار و به ترمیم فرشها از ابعاد مختلف کمک میکنند. البته همانطور که گفته شد از این دستگاهها نمیتوان برای فرشهای دستبافت و قیمتی استفاده کرد و فقط برای فرشهای ماشینی کاربرد دارد. با توجه به استفاده از ابزارالات پیشرفته در این روش، فرشهای شما در سریعترین زمان رفو و با بالاترین کیفیت به شما تحویل داده خواهد شد.
ابزارهای لازم برای رفو فرش در منزل
برای رفوی فرش به ابزارهای خاصی نیاز دارید که به شما کمک میکنند تا روند ترمیم را بهدرستی انجام دهید. در ادامه ابزارهای مهم برای رفوگری فرش آمده است.
- سوزن رفوگری: این سوزنها دارای سر و نوک تیز هستند و برای عبور نخهای رفو از زیر فرش استفاده میشوند و کاملا با سوزنهای خیاطی متفاوت هستند. از این سوزنها برای کارهای دیگری همچون کوبلن زنی و پودکشی نیز استفاده میشود.
- نخ رفوگری: برای رفوگری به نخهای مخصوص رفوگری نیاز است که بهطور معمول از پنبه یا پشم ساخته میشوند. از این نخها برای ترمیم و تقویت تاروپود فرش استفاده میشود. ناگفته نماند که رنگ این نخها باید با نخ فرش همرنگ و هماهنگ باشد.
- قیچی مخصوص رفوگری (قیچی پرداخت): این قیچیها بهدلیل تفاوت طراحی دسته آنها با قیچیهای معمولی و طراحی خاص و ویژه، به رفوگر این اجازه را میدهند که بهراحتی عمل رفوگری را انجام دهد.
- چاقوی مخصوص رفوگری: چاقوهای رفوگری شباهت بسیار زیادی به چاقوهای بافت دارند. به این چاقوها، چاقو بینوک نیز گفته میشود. از این چاقوها برای بافت هنگام رفوگری استفاده میشود.
- شانه: این شانه همان شانه است که برای بافت فرشهای دستبافت استفاده میشود. با این تفاوت که شانه رفوگری دندانههای کمتری دارد. از این شانه برای کوبیدن و مرتب کردن گرهها هنگام رفوگری استفاده میشود. هنگام استفاده از شانه دقت کنید که اگر بافت فرش شما فرسوده باشد ممکن است هنگام استفاده از شانه به نخهای فرش آسیب وارد شود، پس حتما به دقت و با ظرافت از شانه استفاده کنید.
استفاده صحیح از این ابزارها و مهارت و دقت به رفوگر این امکان را میدهد که رفوگری را به درستی انجام دهد و فرش را به حالت اولیه بازگرداند. همچنین، توصیه میشود قبل از شروع به ترمیم فرش، با استفاده از قلم، نقاط ضعیف فرش به دقت مشخص و سپس به رفوگری فرش پرداخته شود.
آموزش رفو فرش در منزل
رفوگری فرش یک کار تخصصی و نیازمند دقت و تجربه بالا است و به شما توصیه میکنیم که این کار را به یک متخصص بسپارید. اما اگر قصد دارید این کار را خودتان انجام دهید، ما در ادامه بهصورت گامبهگام به شما خواهیم گفت که برای رفوگری فرش دست بافت در منزل چه کارهایی باید انجام دهید.
برای قدم اول، باید اطمینان حاصل کنید که فرش بهطور کامل تمیز شده است. برای این کار فرش را بهدقت و با ظرافت کامل، با استفاده از یک جاروبرقی از گرد و خاک پاک کنید. دقت کنید که فرش نباید شسته یا به آن ضربهای وارد شود. این کار باعث آسیبدیدن فرش شده و ممکن است نخهای ضعیف آن را پاره کند.
در گام بعدی باید با استفاده از قلم، نقاط ضعیف و خرابیهای فرش را مشخص کنید. تمام نقاطی که به هر دلیلی رنگ آنها تغییر کرده است یا حجم آن بخش به دلیل پاخوردنهای مداوم کم شده باید مورد ترمیم قرار بگیرد. نقاطی از پشت فرش که آسیب دیده است باید بهسرعت رفوگری شود. همچنین لبههای فرش که دچار پارگی یا پوسیدگی شده نیز باید قلم گرفته شود که در مراحل بعد شیرازهدوزی شود.
در گام سوم باید بخش پاره یا پوسیدهشده را با قیچی جدا کنید. در ادامه با استفاده از نخ و سوزن مخصوص، رفوگری لبههای بخش پوسیده را بهصورت ضربدری بدوزید. این کار را باید تا جایی ادامه دهید که پوسیدگی یا پارگی فرش بهطور کامل پوشیده شود. البته اگر پارگی بهحدی بزرگ باشد که نتوانید با نخ و سوزن آن را بپوشانید باید از وصلههای همرنگ فرش استفاده کنید.
پس از رفوگری، فرش را به دقت بررسی کنید و مطمئن شوید که تمام بخشهای آن بهطور صحیح ترمیم شدهاند. همچنین اگر قصد تمیزکردن فرش را بعد از رفوگری داشتید، از دور کند جاروبرقی استفاده کنید. این کار باعث میشود که انسجام نخهای فرش از بین نرود.
نکات مهم هنگام رفوگری فرش
● هنگام رفوگری فرش، به دقت و با تمرکز کار کنید.
- از ابزارهای حرفهای و مواد باکیفیت استفاده کنید.
- اگر با مشکلی در رفوگری فرش مواجه شدید، به یک تعمیرکار حرفهای مراجعه کنید.
- پیش از شروع به رفوگری، فرش را بهدقت تمیز کنید تا خرابیها بهوضوح دیده شوند.
- از نخ هایی استفاده کنید که بهطور کامل با نخ فرش همرنگ باشد.
رفوگری فرش دست بافت در قالیشویی
رفوگری فرش دست بافت در قالیشویی توسط افراد متخصص و باتجربه انجام میشود. در قالیشویی ابتدا یک متخصص تمام خرابیها و نقاط ضعف قالی را تشخیص میدهد و آنها را با استفاده از قلم مشخص میکند. سپس با استفاده از نخ و سوزن مخصوص اقدام به ترمیم فرش میکند. این کار بسیار با ظرافت انجام میشود و هر نقطه از فرش که حتی کمی آسیب دیده باشد، بهدقت رفو میشود.
استفاده از نخ مناسب و همرنگ فرش، موردی است که رفوگر باید به آن دقت داشته باشد. رفوگرهای متخصص آشنایی کامل با اصول رنگرزی دارند و بههمین دلیل در انتخاب نخ مناسب برای ترمیم فرش شما بسیار حرفهای عمل میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله ما بهطور کامل به بررسی اهمیت رفوگری فرش دست بافت، آموزش رفوگری فرش و وسایل مورد نیاز برای این کار پرداختیم. اگر احساس میکنید که فرش شما نیاز به رفوگری دارد، میتوانید با قالیشویی اردلان (بهترین رفوگری فرش دست بافت در کرج) تماس بگیرید. همچنین اگر ساکن جهانشهر و بهدنبال خدمات رفوکاری حرفهای میگردید، برای قالیشویی در جهانشهر با ما تماس بگیرید.